Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Τι σημαίνει η λέξη καριόλα ή καργιόλα??

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει η λέξη καριόλα ή σας φαίνεται ότι τη γνωρίζετε καλά? Πιστεύω ότι η γιαγιά σας ξέρει καλύτερα...
Λοιπόν, αυτή η λέξη που τη χρησιμοποιούμε για να βρίζουμε τις γκόμενες και τους γκόμενους (άντε μωρή καριόλα/καριόλη ας πούμε) κυριολεκτικά σημαίνει τα εξής:
1. Είναι ένα απλό καρότσι με ροδάκια για την μεταφορά αντικειμένων. Όταν κάποιος χρειαζόταν αυτό το καρότσι το δανείζονταν από τον ιδιοκτήτη. Γι' αυτό ίσως επεκτάθηκε και η έννοια της λέξης ως βρισιά κυρίως για τις γυναίκες που νταλαβερίζονται και όχι μόνο γενικώς (αν κάνουν καλά ή όχι είναι άλλο θέμα).
2. Μεταλλικό κρεβάτι, απ' αυτά που γουστάρουμε οι περισσότεροι..
3. Ένα εργαλείο με καταλήξεις δύο μεταλλικούς κρίκους που κρεμιόταν από το ταβάνι. Το χρησιμοποιούσαν παλιότερα για να βάζει η γυναίκα τα πόδια της στους κρίκους για να διευκολυνθεί η συνουσία. Παρακάτω μια εικόνα για να καταλάβετε καλύτερα.

16 σχόλια:

  1. Νομίζω πως κάνετε κάποιο λάθος. Απ΄ όσο γνωρίζω, καριόλα λεγόταν το ξύλινο κρεβάτι και όχι το μεταλλικό. Αν υπήρχαν και κάποια μεταλλικά που ονομάζονταν και αυτά καριόλες, δεν το γνωρίζω.
    Αφ' ετέρου, οι κρίκοι στους οποίους αναφέρεστε, ήταν και αυτοί ξύλινοι, όχι μεταλλικοί, (φαίνεται και από την φωτογραφία). Ονομάζονταν ''αναπαψόλια'' . τα λεγόμενα αναπαψόλια της καριόλας, τα οποία συνήθως αποτελούσαν γαμήλιο δώρο, το οποίο βοηθούσε στη γονιμοποίηση της γυναίκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι λάθος κανείς, καριόλα δεν είναι το ξύλινο κρεβάτι!!!

      Διαγραφή
  2. Καριολα αποκαλουν τη κομενα που κουβαλαει αφροδησιακα νοσηματα τα κονδυλωματα κοινως Καριολια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ ξέρω η καριόλα είναι η κουνιστή πολυθρόνα εξ ου και η φράση: κουνιέται σαν καριόλα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://el.m.wiktionary.org/wiki/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%8C%CE%BB%CE%B1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όχι παιδιά καριολα είναι αυτή που πάει με όλους εκτός από εσένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να προσθέσω κι εγώ κάτι από τις παιδικές μου αναμνήσεις; Δεν ξέρω όμως αν θα βοηθήσω να ξεδιαλύνει ή να μπερδευτεί πιο πολύ το θέμα.
    Από τη μητέρα μου και το ευρύτερο οικογενειακό μας περιβάλλον η λέξη καριολα για χαρακτηρισμό κρεββάτι δεν ήταν κι η καλύτερη. Η εκφορά της λέξης γινόταν πνιχτα.
    Και σήμαινε το κρεββάτι που είχε από κάτω αποθηκευτικό χώρο. Συρταρωτο.
    Πολύ χρήσιμο στις πόρνες για να εκμεταλλεύονται τους χώρους της κάμαράς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η πουτάνα πάει με όλους!!!
    Η καριόλα πάει με όλους εκτός από εσένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η οουτανα δεν πάει με όλους η πουτανα στην ψυχή πάει με ολους

      Διαγραφή
  8. Η κακοπροαίρετη κ νοσηρής νοοτροπίας γυναίκα είναι η καριόλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το σωστό είναι υβριστικος χαρακτηρισμος που υπονοει τη γυναίκα με αφροδίσια νόσημα κονδυλώματα. Κατ' επέκταση πόρνη (διότι που και πως τα κόλλησε?)
    Έχω ακούσει κάποιον αντί να χρησιμοποιεί την έκφραση να πα να γαμηθουνε, να λέει να πάνε να κόψουν τα καριολια τους. Δηλ. Αδιαφορώ για το τι θα κάνουν.
    Παρ' όλα αυτά τις τελευταίες δεκαετίες έχει λάβει και φιλική εννοια: πχ άργησε αλλά ήρθε ο καριολης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεταδιδόμενα μπορεί να κολλησε και από τον άντρα της που πήγαινε με σεξεργατριες. Εξού "μεταδιδόμενα". Πρέπει να μπει σεξουαλική αγωγή στα σχολεία απ' ότι φαίνεται.

      Διαγραφή
  10. Καριολα ηταν το κρυφό συρταρωτο κρεβατι κατω απο καναπε ή αλλο κρεβάτι. Επειδη ηταν κρυφο ετσι κ η γυναικα που εκανε κρυφα πραγματα πηρε την ονομασία. Υπαρχει κ ενα ωραιο ανεκδοτακι:

    Δυο ζευγαρια με τα παιδια τους πηγαν διακοπες κ η οικοδεσποινα τους εδειχνε το σπιτι "απο δω το μπανιο, απο δω η κουζινα, απο εδω οι κρεβατοκαμαρες. Τα κρεβατια εχουν κ καριολες απο κατω"
    Κ απανταει ο ενας εκ των σηζυγων
    "δεν χρειάζεται, φεραμε τις δικες μας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. cariye είναι η παλλακίδα του σουλτάνου. Βγαίνει από το cari που είναι η επικρατούσα, η τρέχουσα, κάτι σαν η τωρινή προτιμώμενη του σουλτάνου. Η κατάληξη -όλα είναι από το ολέω/-ώ εξού και η γαμιόλα, βιτριόλι κ.ο.κ επομένως καριόλα είναι η παλλακίδα που χρησιμοποιεί την θέση της για να διατάζει. Επεκτάθηκε σε όλα τα κορίτσια και νεαρές γυναίκες που το παίζουν αρχηγοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή